Hulp bij toegankelijkheid

De Vikingen in Hasloa aan de Maas

Onderzoek naar locatie Vikingenkamp wijst nu toch nadrukkelijk naar Elsloo

De Vikingen (of Noormannen) overwinterden in het jaar 881 in Limburg. Maar waar? Dat is al heel lang een discussiepunt. Asselt (aan de Maas tussen Roermond en Swalmen) of Elsloo (aan de Maas bij Stein)?
De Belgische wetenschapper Bart Van den Bossche deed er onderzoek naar met medewerking van streekhistoricus Guus Peters. En dat levert op dat het Vikingenkamp bij Elsloo (Hasloa, ook wel Ascloa, Ascloha) gelegen moet hebben.

Foto onder: vermoedelijk Karolingisch basiskamp te Vucht (oranje) aan de overzijde van de Maas in blauwe stippellijn liggen Maasband en Meers.

noormannenkamp vucht

Lees meer …De Vikingen in Hasloa aan de Maas

Lezingen Maasband en het Maasbandproject

Bron: lgog.nl  ⇢

In vier verschillende lezingen neemt het MaasBandProject u mee naar het bijzondere plaatsje Maasband aan de Maas in de gemeente Stein.

Locatie lezingen: Museum Stein, Hoppenkampstraat 14A te Stein
Entree: gratis

Het MaasBandProject (www.MaasBandproject.nl) organiseert deze lezingen in samenwerking met het Museum voor Grafcultuur en de LGOG sectie archeologie. De lezingen gaan onder andere over de voorlopige bevindingen van de veldonderzoeken die in 2022 nabij Maasband zijn uitgevoerd. Maar ook over de cultuurhistorie van dit gebied en over het befaamde Vikingenkamp aan de Maas.

Data en onderwerpen:

Woensdag 25 januari:
spreekt Guus Peters over ‘’Historische ontwikkelingen van de Maasvallei’’. Hij neemt u mee naar het landschap, het gebruik en de bewoning van de Maasvallei door de eeuwen heen.

Woensdag 1 maart:
geven Wil Klarenaar, Danny Lemmens en Rob Paulussen uitleg over Het MaasBandProject, het meerjarig project dat vanuit een burgerinitiatief naar historisch, geologisch en archeologisch onderzoek van het landschap rondom Maasband leidt. Een introductie over het tot stand komen van het onderzoek in de omgeving van Maasband. Hiervoor zijn na een gedegen bureauonderzoek een 20-tal onderzoek locaties geselecteerd. Deze geven aandacht aan de dynamiek van de Maas en de rol van de mens in het historische landschap rondom Maasband.

Woensdag 12 april:
nemen Rob Paulussen, Wil Klarenaar en Wim Hendrix je mee naar de eerste resultaten van de reeds verrichte veldonderzoeken. In deze presentatie maakt u kennis met de voorlopige geologische en archeologische resultaten in het gebied van de toekomstige hoogwatergeul bij Maasband.

Woensdag 3 mei:
spreekt Bart Van den Bossche inzake Hasloa, de zoektocht naar het winterkamp van de Vikingen langs de Maas. In deze lezing neemt Bart u mee naar de locatie van het winterkamp, dat betrokken werd door het Grote Leger aan de Maas in 881- 882, dat in onze streken moet hebben gelegen. Een aantal recente ontwikkelingen werpt een geheel nieuw licht op deze zaak, waarbij verscheidene directe en indirecte elementen in de richting van de omgeving van Maasband wijzen. Deze voordracht tracht op een bevattelijke manier een overzicht te bieden van deze zoektocht en ze te koppelen aan de reeds gekende elementen.

Aanmelden kan via deze link⇢

Watersnoodramp 1953

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vindt een ramp van ongekende omvang plaats in Nederland. Door een zware storm in combinatie met springtij gebeurt het schijnbaar onmogelijke: de dijken breken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland komen onder water te staan. Huizen spoelen weg, mensen en dieren verdrinken. Er zijn 1.836 mensenlevens te betreuren en tienduizenden dieren.

Andere Tijden maakt 70 jaar na de Watersnoodramp een nieuwe vierdelige documentaireserie. Gepresenteerd door Winfried Baijens. Uitzending vanaf 6 januari.

Website NTR: Het water komt ⇢

Kijk terug op NPOStart ⇢

Hoe kon dat gebeuren? Rijkswaterstaat ⇢

Searching for: family Douglas Shepard

Searching for: relatives or acquaintances of the late Douglas Shepard (or Sheppard), corporal in World War II

John Janssen from Elsloo in the province of Limburg in the Netherlands is looking for any relatives, friends or acquaintances of Douglas Shepard (or Sheppard).
Douglas Shepard is most likely John's biological father. Douglas Shepard was born on June 22, 1924 in Canton (or Millen), Georgia USA.
The Janssen family deeply regrets that no tangible evidence of Douglas has been left in Elsloo. Nothing that reminds of him; only the story that John heard from his mother. And the stories of older Elsloo residents who knew him.

A photo of their probable father and grandfather is their heartfelt wish. Contact with any relatives would be a miracle and make the family very happy.
If you have any information or recognition, please contact the editors by email to redactie@elsloo.info

How it came to this, you can read in the historical overview here >

Op De Berg 4 - 6
6181 GT Elsloo
Limburg

Open

Overige dagen gesloten

© Historiehuis van de Maasvallei.
Hosted by brainy.nl.