• anbi

Streekmuseum Elsloo | Historisch Beeldmateriaal

Overstromingen in Limburg 1924 en 1926

Unieke filmbeelden! Het bovenste filmpje laat beelden zien van Maastricht en omgeving tijdens de overstroming van de Maas in 1924. Twee jaar later was het weer raak. Het middelste filmpje laat beelden zien van Venlo in 1926. In het onderste filmpje wordt het vee in veiligheid gebracht nabij Roermond. In 1926 brak ook de dijk in Meers door en de Maas zette het hele dorp blank. In het Streekmuseum zijn hier foto's van te zien.

druk op pijl om films te starten
(helaas zijn de films niet te zien met Internet Explorer, maar wel met Google Chrome, Firefox en Safari:
reden te meer om een andere browser te kiezen!)

De Nederlandse economie bevindt zich in mei 1945 aan de rand van een monetair failliet. Vijf jaar lang is Nederland systematisch leeggeroofd. De bezetter betaalde zijn uitgaven via een welhaast onbeperkte uitgifte van waardepapier, het land is overstroomd met geld. De geldvoorraad is van 1 miljard in 1940 tot 5.6 miljard gestegen. De inflatie dreigt het toch al geknakte land nog verder te ontwrichten en de zwarte markt bloeit als nooit tevoren.