• speelgoed
  • dorpswinkel
  • keuken

Harie Rouvroye: fascinatie voor de oorlog

museum oorlogfascinatie grid set

klik op afbeelding om beter leesbare PDF te openen

Streekmuseum Elsloo | Oorlogscollectie Index

Inventieve mode in de oorlog

In de Volkskrant van 23.10.2019 staat een artikel "Bontkraag van muizenvacht: zo inventief was mode in de oorlog" geschreven door Cécile Narinx, de uit Maastricht afkomstige mode-expert en journaliste. Klik hier om het artikel te lezen >

Ook het Streekmuseum Elsloo heeft een echte "oorlogsmantel" in haar collectie. Deze is gemaakt van zogenaamde oorlogsdekens afkomstig van de geallieerden. Gelukkig ligt die niet in of ander depot omringd door mottenballen. Deze jas wordt zeer regelmatig door Angela Coumans-Voncken geshowd tijdens de tientallen nostalgische modeshows bij verpleeg- en verzorgingshuizen, seniorenclubs etc..

Op bovenstaande foto ziet u haar samen met geallieerde soldaat Piet Pijpers tijdens een modeshow bij de Zonnebloem afdeling Elsloo. Telkens als deze jas geshowd wordt krijgen de vrijwilligers van het Streekmuseum te maken met enthousiaste en zelfs emotionele reacties.

Geweldig dat het Streekmuseum zo'n item bezit en kan tonen, zoals nu bij de expostie over 75 jaar Bevrijding in het museum.

De Bezetting

De naam van Loe de Jong staat synoniem voor "De Bezetting". Veel meer nog dan zijn imposante boekenreeks met de lange naam ("Geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog" - 1969-1991), verwierf De Jong nationale bekendheid met zijn tv-reeks "De bezetting", uitgezonden in 21 delen tussen 1960 en 1965.
U kunt de complete serie hier opnieuw bekijken >

De hele serie is ook tegen een schappelijke prijs als 7-delige DVD-serie te koop >

Download hier de complete 14-delige boekenserie "Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog" Het standaardwerk van Lou de Jong.

Kijk hier naar de NPS serie De Oorlog >