nlenfrde
  • speelgoed
  • keuken
  • dorpswinkel

Piet Pijpers schenkt zijn archeologische collectie aan Streekmuseum

Op 30 mei 2018 hebben Piet Pijpers en het Streekmuseum de schenkingsakte getekend waarmee Piet zijn collectie "Archeologische Collectie Piet Pijpers-Koeveldweg-Heiveldweg" en de daarbij horende artefacten schenkt aan het Museum.

Hiermee wordt het verzamelde levenswerk van Piet eigendom van de stichting, maar Piet zal deze in het museum beheren en onderhouden. Binnenkort zal een tentoonstelling worden ingericht in het Streekmuseum, zodat iedereen van deze unieke collectie kan genieten.

Streekmuseum Elsloo Piet Pijpers schenking 2018

Kruisbeeld binnenplaats

Enkele jaren geleden kreeg het museum een zwaarbeschadigd Christus-corpus geschonken van een inwoner uit Geleen. Het kruisbeeld hing generaties lang aan de gevel van zijn ouderlijke woning.

Op 5 oktober 1942 waren Engelse bommenwerpers op weg naar Aken om hun dodelijke lading af te werpen. Maar door het slechte weer verloren ze hun oriëntatie en lieten hun bommentapijt op Zuid-Limburg neer dalen. Ondere andere Geleen werd zwaar getroffen. Zo ook het huis met ons kruisbeeld. Het werd terug gevonden in de puinhopen, maar miste ondermeer een arm. Desondanks hebben zijn ouders het beeld altijd bewaard.

De Stichting Kleine Monumenten heeft het kruisbeeld laten restaureren en in zijn oude glorie hersteld. En nu hangt het weer netjes aan de mooie gevel van onze binnenplaats. In oktober 2016 heeft pastoor Achten het beeld opnieuw ingezegend.

(klik op afbeelding voor vergroting)

kruisbeeld fotocollage

Oude schoolplaten Vaderlandsche Geschiedenis

Streekmuseum Schoolplaat OpDeDam

Hugo Luijten heeft een aantal mooie schoolplaten aan het museum geschonken, waarvoor hartelijke dank!

Deze "Schoolplaten voor de Vaderlandsche Geschiedenis" werden vanaf 1911 voor het onderwijs vervaardigd. De schilder was Johan Isings (1884-1977)

In een tv en computerloos tijdperk waren deze mooie schoolplaten een uitgelezen medium om de jeugd kennis te laten maken met geschiedenis (of de wereld en volkeren) 
De originele schoolplaten kunt u in het museum bewonderen.

Meer over deze schoolplaten en andere onderwijshistorie vindt u hier >

Streekmuseum Schoolplaat HofKarelDeGrote

Juwelenkistje

Een juwelenkistje uit de jaren 30 van de vorige eeuw met op het opklapbare deksel een feesttafereel. Het deksel is zwartgelakt met daarin 2 koperen randversieringen. De laatjes zijn bekleed met rood fluweel.

Het kistje is een deel uit een omvangrijke schenking die wij ontvingen van de familie Paumen. Hartelijke dank daarvoor!

Paumen1
(klik op foto voor vergroting)

Buste van de Heilige St. Franziskus Xaverius

Paumen2

Het beeld is een buste uit gips van de Heilige St. Franziskus Xaverius. Deze Spaanse jezuiten-missionaris uit Navarra, geboren in 1506 was een van de eerste 6 mannen die de gelofte deden waarop later de jezuiten orde zou worden gebaseerd.
Xaverius kreeg opdracht om het geloof te verspreiden. Dit deed hij met veel overtuiging tot hij in 1552 overleed op een eiland nabij kanton in China.

Het beeld is een deel uit een omvangrijke schenking die wij ontvingen van de familie Paumen. Hartelijke dank daarvoor! 

Sneeuwwitje...

Hier ziet u een Edy Sneeuwwitje wasmachine van rond 1950.
Deze kleine wasmachine is gelakt en heeft een deksel. Links zit het wasmechanisme dat handmatig in beweging gebracht moest worden. Om de wasmachine leeg te laten zit er aan de rechterkant een afvoerslang.

wasmachine 1950

Remington's fluisterstille typemachine...

Hier ziet u een Remington Noiseless draagbare typemachine van rond 1910. Dit bijzondere exemplaar is gebruikt door een huisarts.
Aan het Streekmuseum geschonken door mevrouw Van Straaten.

typemachine remington org

Blikken koffie en melk van 50 jaar geleden

In de jaren 60 was de koude oorlog op z'n top. Mensen waren bang weer zonder koffie te komen zitten, net als in 1940-1945. Vandaar dat ze onder andere koffie gingen hamsteren.
Geschonken aan het museum door mevrouw Van Straaten.

voorraadblikken