• Een prachtig museum over vroegere tijden met enorm enthousiaste medewerkers. Een aanrader!! Zeer leuk voor ouderen. Hier wordt nog op de ouderwetse manier koffie gezet en spek met ei klaargemaakt op verzoek. Lisette van Mulken

Omgevingscursus vanaf 8 november

Deze cursus is voor iedereen die interesse heeft in de duizenden jaren oude, rijke geschiedenis van de dorpen en landschappen binnen de gemeente Stein.

Meerwaarde voor beleving van wonen in deze streek
Door het verkrijgen van een bredere kennis van de achtergronden op het gebied van historie en cultuur van landschappen en dorpen wordt een meerwaarde gecreëerd in de beleving van wonen en recreëren in eigen woonplaats en streek.
Motiveren van deelnemers om mee te werken aan onderzoeken, het instant houden van de kennis van eigen streek en om deze aan anderen over te dragen.

Luisteren en kijken maar ook actief
De cursus is een luistercursus op basis van slideshows en wordt gegeven door cursusleider Guus Peters, heemkundekenner. Thuisstudie is niet vereist. De lessen worden gegeven vanaf8 november, op vrijdagavond van 19.30 tot 22.00 in Punt 39 (voormalige bibliotheek). Het betreft 15 avonden.
Op nog vast te stellen data (zaterdags) bezoeken we het kasteelpark en het Streekmuseum in Elsloo, de ruïne van Stein en het museum van de grafcultuur in Stein. In Urmond maken we een wandeling door de  oude kern. Verder een landschapswandeling door Catsop en een fietstocht langs de historische punten in de gemeente Stein.

De kosten zijn € 50,- inclusief de entrees voor de te bezoeken instellingen.
Aanmelden via website Dorpsplatform <klik hier> of u kunt bij Punt 39 op woensdagmiddag of vrijdagmorgen een papieren aanmeldformulier invullen.

Wat komt aan bod ?
Geologie: ontstaan en vorming landschap / Oudste bewoners: van Bandkeramiekers tot Franken / Staatkundige ontwikkelingen, Kastelen en Heren / Kerk en geloof, cultuur, dialect / De wegen, de middeleeuwse dorpsstructuur, landbouw en ontginning / Landweer en Graetheide / Handel en Maasvaart, lijnpaden, veerponten en smokkel / Werken in het Maasdal / de Staatsmijn Maurits / Maasverplaatsingen en overstromingen / Aanleg Julianakanaal en uitbouw dorpen tot verstedelijkt gebied / De Tweede Wereldoorlog, aanleiding, inval Duitsers, bezetting, bevrijding / Grensmaas, toerisme en cultuur, Limburgse identiteit, symboliek.

banner schutterij