• Een prachtig museum over vroegere tijden met enorm enthousiaste medewerkers. Een aanrader!! Zeer leuk voor ouderen. Hier wordt nog op de ouderwetse manier koffie gezet en spek met ei klaargemaakt op verzoek. Lisette van Mulken

Dia-lezing over de bevrijding 75 jaar geleden - maandag 7 oktober

Foto: Streekmuseum Elsloo, Amerikaanse bevrijders op de Stationsstraat te Elsloo, waar nu cafe Oos Heim en de Dierenkliniek is gevestigd. Klik voor vergroting.

Maandag 7 oktober a.s. start IVN Elsloo met een nieuwe serie van zes dialezingen steeds in het Maaslandcentrum. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Deze eerste lezing wijkt enigszins af van onze gebruikelijke onderwerpen, daar wij in oktober gekozen hebben voor een zeer actueel onderwerp in samenwerking met DOP Elsloo en het Streekmuseum. De lezing door Guus Peters (Streekmuseum Elsloo) staat in het teken van de 75 jarige bevrijding van de gemeente Stein. Het onderwerp is: “Het wel en wee tijdens de crisis en bezetting gedurende de tweede wereldoorlog”

In maart 2018 gaf Harie Rouvroye een presentatie over zijn ervaringen in de tweede wereldoorlog. Helaas is deze presentatie niet vastgelegd en Harie Rouvroye is vlak daarna overleden. Guus Peters heeft namens Streekmuseum Elsloo op basis van de archieven van Harie een nieuwe presentatie samengesteld over de oorlogsgebeurtenissen in de hele gemeente Stein. Guus Peters heeft het verhaal van Harie uitgewerkt en vastgelegd voor de toekomst, in een bijzonder mooie en interessante Power Point presentatie. Naast het belichten van het dagelijkse leven gedurende de bezetting in Elsloo, Stein, Urmond en Berg aan de Maas, besteedt hij ook aandacht aan belangrijke thema’s als voorspel tweede wereldoorlog, inval en bevrijding van de Maaskant.

Diegenen die alvast over alle onderwerpen van het komende seizoen willen lezen, kunnen dat doen op hun website www.ivn.nl/afdeling/elsloo