Streekmuseum "de Schippersbeurs"

Streekmuseum Elsloo ontleent zijn naam aan de voormalige schippersbeurs,  gebouwd door schipper en reder Jan Conincx in 1620.

Het hoofdgebouw in maaslandse stijl is uit het begin van de 17de eeuw en de twee aangrenzende arbeiderswoningen dateren uit de 18de eeuw. Het museum ligt in het beschermd dorpsgezicht van Elsloo, met fraaie  vergezichten over het Belgische deel van het Maasland. De collecties van het museum zijn hier ondergebracht sinds 1960.

Bezoekers maken een reis door de tijd beginnend bij de resten van een bandkeramische nederzetting en grafveld uit de jonge steentijd, ca 5000 voor Christus. Het museum beschikt over het typische aardewerk en verschillende grafgiften. Gevolgd door de opgravingen uit de Romeinse tijd zoals dakpannen, glazen flesjes en bronzen spelden, om de reis te eindigen met de leefwijze en werkomstandigheden van de Maaslandse bevolking in de periode van 1650 tot 1950.

In verschillende ruimten van Streekmuseum Elsloo zijn diverse collecties op thematische wijze tentoongesteld.

Film van Cineastengroep Maaskant 2007 i.o.v. Streekmuseum Elsloo Elsloo