Skip to main content

Trampele in Aelse mit Jo Cobben

Jo Cobben maakt dagelijks een wandeling in of rond Elsloo. Al lopend dwalen zijn gedachten altijd terug naar zijn jeugdjaren 1944 tot 1950, waaraan hij goede en leuke herinneringen heeft.
Om ook het Aelsers Plat te koesteren en voor het nageslacht vast te leggen, heeft deze auteur van "De Platte Aelsenaer" zijn verhalen in 't plat op papier gezet en in april 2022 in een boekje gebundeld onder de titel "Trampele in Aelse"

Trampele in Aelse 2022
Het boekje van ca 125 pagina's is voor slechts 10 euro te koop bij Historiehuis van de Maasvallei, zolang de voorraad strekt. U kunt het ook HIER lezen >
Veel leesplezier!


 "De Platte Aelsenaer" het woordenboek van Jo Cobben is ook nog te koop voor 10 euro in het Historiehuis.

  

  • Laatste update op .

Huiveren in de Maasstreek

In 1882 schreef Jacobus Craandijk in deel 6 van zijn "Wandelingen door Nederland met pen en potlood":

Zeker, wat wij netheid noemen, is schaarsch in Steijn te vinden! Als er welvaart is, dan wordt dat aan de gansche lange dorpsstraat althans niet openbaar. Bij de gedachte, om hier in een van die huizen te wonen, zelfs om in den zomer hier eenigen tijd te vertoeven, zouden wij huiveren.....

Voor de goede orde: hij heeft het over Stein...  Natuurlijk was het wel een cultuurschok, want Craandijk was in 1882 predikant van de Doopsgezinde Gemeente in Rotterdam.

Trouwens de rest van zijn trektocht door de Maaskant is positief en voorzien van mooie pentekeningen.

Onze morgenwandeling naar Steijn en Elsloo geeft ons dan ook weêr iets nieuws te zien en brengt ons in een paar zeer eigenaardige en hoogst schilderachtige dorpen, wier omstreken aan natuurschoon rijk zijn.

Je krijgt een prima indruk hoe het eind 19e eeuw in onze contreien uitzag. Lees hier zijn verslag (vanaf pag. 33)

Met dank aan Anita van Mulken die dit reisverslag in de Digitale Bibliotheek op internet vond.

In 1981 heeft uitgeverij De Lijster in Maasbree het boek opnieuw uitgegeven; voor ca. 10 euro is het tweedehands op internet te vinden. Bijvoorbeeld bij Boekwinkeltjes.nl

Overigens is het boek ook nieuw, als heruitgave te koop bij de boekhandel, 304 pagina's paperback voor 25 euro. Bijvoorbeeld hier >

craa001wand06ill03 2

  • Laatste update op .

Boek "Herinnering aan oorlog en bevrijding in de Maasstreek"

Vanaf heden kunt u het boek "Herinnering aan oorlog en bevrijding in de Maasstreek" van Harie Rouvroye uit 1995 hier kostenloos lezen / downloaden.

127 pagina's met veel foto's. 
Foto's zijn vrij donker omdat door het professioneel scanbedrijf de nadruk is gelegd op goede leesbaarheid van de tekst.
Geschreven door Harie Rouvroye. Eindredactie: A. Macco en P. Spaan

Een uitgave van Heemkundevereniging Maasstreek uit 1995.
De 1e en enige druk van het boek is al sedert 1995 uitverkocht.

Lees / download hier het boek "Herinnering aan oorlog en bevrijding in de Maasstreek" van Harie Rouvroye.

H. Rouvroye bewaarde vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog alles wat hem aan pamfletten en gebruiksvoorwerpen e.d. in handen viel. Op grond van die unieke verzameling en zijn kennis heeft hij een chronologisch verhaal over dorpen in de Maasstreek tijdens de oorlog geschreven, waarbij het accent overigens ligt op Elsloo. Het is een dagboekachtig verhaal over gebeurtenissen tijdens de oorlog, rijkelijk geïllustreerd met soms unieke foto's. Bijzonder zijn de foto's van de gebruiksvoorwerpen, die mensen met spaarzaam beschikbare middelen hebben gemaakt, en van de bevrijdingsoptochten uit Elsloo, Stein en
Urmond. Dit werk vormt een uitstekende aanvulling op de kennis over de Tweede Wereldoorlog in de Maasstreek.

Boek oorlog bevrijding Maasstreek

  • Laatste update op .

Boek: Aanleg Julianakanaal 1935

Aanleg Julianakanaal 1935 omslagU kunt vanaf heden het boek "Aanleg Julianakanaal 1935" gratis lezen / downloaden.

224 pagina's met veel foto's. 
Geschreven door Harie Rouvroye en Louis Schreurs. Eindredactie: Piet Spaan

Een uitgave van Heemkundevereniging Maasstreek uit 1996.
De 1e en enige druk van het boek is al sedert 1996 uitverkocht.

Foto's zijn vrij donker omdat door het professioneel scanbedrijf de nadruk is gelegd op goede leesbaarheid van de tekst. De foto's in het originele boek waren overigens ook al vrij donker.
Heel sporadisch zijn er 2e hands exemplaren op internet te vinden. Gezien de zeldzaamheid worden daar vrij stevige prijzen voor gevraagd.

Hier kunt u nog een powerpoint over de aanleg van het Julianakanaal bekijken >
gebaseerd op bovenstaand boek.


Hieronder unieke beelden uit ca 1930 gefilmd op de Scharberg bij Elsloo waar graafwerkzaamheden plaatsvinden voor de aanleg van het Julianakanaal. Een groot deel van de oude kern van Elsloo werd gesloopt en afgegraven.

  • Laatste update op .

Uit Elsloo's Verleden - 1973

Op veler verzoek plaatsen we het boekje "Uit Elsloo's Verleden" uit 1973 op deze site ter inzage en download.

Elsloo Verleden 1973 voorzijde

In 1973 samengesteld door de toenmalige conservator van het Streekmuseum, de heer Sjang Peters. Een echte Elsonaar die in de Kaakstraat woonde. Hij gebruikte bestaande publicaties en vulde die aan met zijn eigen kennis en die van diverse andere "Aelserlogen".

Het goed gedocumenteerde en lezenswaardige boekje (91 pagina's) werd in de "Oos Heim" serie uitgegeven door uitgeverij Het Land Van Valkenburg; het is overigens al vele jaren niet meer te krijgen.

Met een beetje geluk heeft de jongere generatie het in de boekenkast bij pap en mam of grootouders zien staan. En vanaf nu ook hier op deze website!

KLIK HIER voor download

 

  • Laatste update op .

Heemkundesnippers Maasstreek

Heemkundesnippers Maasstreek nr.1 oktober 1986 voorzijde

Vanaf oktober 1986 bracht de Heemkundevereniging Maastreek een serie boekjes uit over geologie, archeologie, geschiedenis en folklore van Stein, Elsloo, Urmond en directe omgeving. De boekjes kostten destijds 5 gulden per stuk (2,25 euro)

We gaan deze serie, die uiteindelijk een 30-tal boekjes zou beslaan, online zetten zodat iedereen hiervan kan genieten en kennis kan opvijzelen. 
Dat zal niet in een keer gebeuren, maar onregelmatig en met tussenpozen. Dus kom vooral regelmatig eens kijken.

U vindt de serie HIER >

 De Limburger schonk er op 9 oktober 1986 ook aandacht aan.

Heemkundesnippers Maasstreek krantenknipsel oktober 1986

  • Laatste update op .

De Stiefköppige Maaskentjers

  • Afbeeldingen | Bron: Streekmuseum Elsloo ©

In het kader van haar vijftigjarig bestaan en als afsluiting van de festiviteiten rondom dit jubileum heeft de stichting Streekmuseum Elsloo een bijzonder boek uitgegeven. “De stiefköppige Maaskentjers” met Guus Peters en Harry Strijkers als auteurs en met verdere medewerking van fotograaf Fons Verhoeve, Jacques Janssen en Huub Breuls. Inmiddels is het boek uitverkocht; een herdruk wordt overwogen.

De subtitel “Leven en overleven in de Maaskant” geeft reeds aan dat het leven aan de Maaskant in vroegere tijden niet altijd van een leien dakje is gegaan.
Het boek had er al moeten zijn, maar door de ziekte van Guus Peters is het project iets vertraagd.  De inhoud van dit boek is gebaseerd op eigen onderzoek, ervaring, overlevering, archieven, lokale literatuur en gesprekken met inwoners en streekhistorici.

auteurs guus peters en harrystrijkers

Auteurs: Guus Peters en rechts Harry Strijkers

Identiteit
De Maaskant is altijd een aparte streek geweest met bewoners die nog steeds een
eigen, door de eeuwen heen, gevormde identiteit kennen. Afgeschermd door enerzijds de vroegere uitgestrekte Graetheide en anderzijds de Kempen waren de Maasdorpen aan weerszijden van de rivier op elkaar georiënteerd met de Maas niet als scheidende maar als verbindende factor. De vroegere heersers stonden ver van hun af en waren veel afwezig. Misschien is dit ook de oorzaak van de onafhankelijke en zelfstandige houding van de Maaskanters. Gezag en inmenging van buitenaf accepteerden ze namelijk niet zonder meer. Hiertegen stelden ze zich steeds, als het moest met alle middelen en als een eenheid, te weer.

Karakter
De strijd tegen de grillige rivier en de economische tegenwinden hebben het karakter van de Maaskanter gevormd tot het type van de overlever. De Maas heeft ook haar invloed gehad op de vorming van de Maaskanter, met name de vele overstromingen en de legers die hier in vroegere tijden rondtrokken. Voor buitenstanders is dit strijdbaar karakter vaak de reden geweest om de Maaskanters af te schilderen als “deugneete, verrekkkelinge en vregte vrouwluu.“
Wat echter altijd onderbelicht is gebleven, is dat het overgrote merendeel van de Maaskanters altijd hard werkende, zelfstandige en vrije mensen zijn geweest. Mensen die zich steeds aan de omstandigheden moesten en wisten aan te passen. Hierin gesteund door een sterke band met elkaar en met hun dorp. Ze gingen liever naar de brikke of de mijnen, dan dat ze zonder strijd hun autonomie prijsgaven. Wat men over hen ook zei of dacht, de Maaskentjers hadden hier geen boodschap aan. Ze beschouwden zich als gelijken en als eenheid vochten ze om economisch te overleven, tegen de Maas en voor een toekomst voor hen die na hun kwamen, wij dus! “Ze leete zich einmaol neet alles zekke en zwa maer aafpakke”

Inhoud
Het boek beschrijft het verhaal van de Maaskant en Maaskanter volgens de overlevering uit de streek zelf. De intentie is om de huidige Maaskanters en geïnteresseerden meer inzicht te geven in karakter en achtergrond van de vroegere bewoners van de dorpen in de Maaskant. Niet om de dingen mooier te maken dan ze waren, maar wel om ze in een juiste context te plaatsen.
Het boek is zeer gevarieerd van inhoud. Na een voorwoord van voorzitter Harry Dobbelstein en een Ten Geleide van Guus Peters schetst Harry Strijkers in het kort de weinig florissante geschiedenis van de gewone man in de loop van de eeuwen.
Guus Peters heeft het hierna uitgebreid over de stiefköppige Maaskentjers en beschrijft in begrijpelijke taal en met vele anekdotes de Maaskant en haar bewoners. Het artikel Klokkengelui over de Maaskant, eveneens van Guus Peters, illustreert op treffende wijze steeds weer het gevecht van de Maaskanters met “Mooder Maas.”
Harry Strijkers geeft in het kort van alle Maaskantdorpen  in de gemeente Stein een historische schets en hierna volgt, eveneens van zijn hand, een reeks artikelen over bekende persoonlijkheden en gebeurtenissen onder de titel “Zwerftochten door het Maaskants Verleden.” Een speciale wandel- en fietsroute met als naam “De Maaskanter” is door Jacques Janssen uitgestippeld en wordt in dit boek opgenomen.
Een eigentijdse Maaskantse fotogalerij wordt verzorgd Fons Verhoeve. Hij heeft in de loop der tijd een indrukwekkend oeuvre aan artistieke foto´s over de mooie Maaskant opgebouwd.
Van verzamelaar Huub Breuls uit Elsloo zijn unieke foto´s van Oud-Urmond in het boek opgenomen. Ook het Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum te Stein is bij dit project betrokken.

Het boek was enkele dagen na uitgifte reeds uitverkocht. Er komt geen tweede druk. Daarom kunt u het boek hier lezen en/of downloaden >

 

  • Laatste update op .