Expositie Wielrennen aan de Maas

Tourlegendes Elsloo

Zondag vanaf 14.00 uur is het publiek welkom. Zie hier onze openingstijden >

Sjefke Janssen, Henk en Harie Steevens en (import Elslonaar) Jan Nolten hebben Elsloo onuitwisbaar op de wielerkaart gezet. Hier kunt u alvast een indruk krijgen >

Middels een vijftigtal foto's en memorabilia wordt aandacht besteed aan wielrenners uit de jaren '40, '50 en '60 die Elsloo en Stein nationaal en internationaal op de kaart hebben gezet. De tentoonstelling ondersteunt het initiatief van de werkgroep Domein Elsloo (onderdeel van Dorpsplatform Elsloo) om te komen tot een wielrennen-monument aan de Maasberg.

Ook L1 TV besteedde aandacht aan de expositie middels bovenstaande reportage.

Kampioenen als Sjefke Janssen, Jan Nolten en Harrie Steevens woonden in Elsloo. Foto's, fietsen en historische memorabilia herinneren aan die glorietijden in het wielrennen.

Volgens Hugo Luijten, voorzitter van het Streekmuseum, heeft dat opmerkelijke talent een geografische verklaring. "De dorpen langs de Maas waren heel lang afgelegen dorpen. Ze lagen met hun neus naar de Maas, en niet naar de dorpen daarachter. Dat betekent dat zich een eigen typische Maaslandse mentaliteit heeft ontwikkeld. Dat is een mentaliteit van aanpakken. Elsloo was niet al te rijk, dat betekent dat je nergens bang voor moet zijn, en hard moet aanpakken. Die onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen typeert de Maasstreek."

De voorzitter van het Streekmuseum pleit voor een wielermonument onderaan de Maasberg. "Iedere belangrijke Limburgs wielerstad heeft dat, wij hebben niets. Daarom ondersteunen we het initiatief van het Domein Elsloo om een wielermonument te plaatsen op de Maasberg".

Beeld en tekst: met dank aan L1

Film over Jan Nolten