Nieuwe naam, nieuw logo

Omdat de naam "Schippersbeurs" nogal eens voor verwarring zorgde, heeft men onlangs besloten om verder te gaan als, kort en bondig: Streekmuseum Elsloo.

Regelmatig kwamen bezoekers die dachten dat het een scheepvaartmuseum betreft. Niet wetende dat de naam enkel verwijst naar het buurpand de Schippersbeurs.

Bij een nieuwe naam hoort normaal gesproken ook een nieuw logo, zo ook nu. Zie afbeelding hieronder.

Streekmuseum Elsloo ingang3

Het wapenschild is een afgeleide van het wapenschild zoals dit zich bevindt in de rug van de priesterstoel in de St Augustinuskerk. In de kerk stelt dit wapenschild voor: het oudste wapenschild van Elsloo zoals het in het gemeentewapen voorkomt (dat staat ook naast de oude kerk). Een witte ster, zijnde Maria (Sterre der Zee) en een blauwe balk, de hemel.

Het museum heeft daar een variatie op gemaakt: de donkerblauwe balk stelt de Maas voor. De ster staat ook in de oude vlag van Elsloo, die op haar beurt weer afgeleid is van het gemeentewapen. Het wapenschild is ook een verwijzing naar het gemeentewapen, het wapen van de heren Born-Elsloo. Tevens geven we hiermee de kleuren (rood/geel) van Elsloo weer.

Streekmuseum Elsloo ingang1

Het logo op de nieuwe entree.